Ücretsiz katıl Oturum aç Arama

Türkiye kültür mirasları

Türkiye kültürel mirası: Türkiye'deki Dünya Mirasları listesi

Göbeklitepe

UNESCO verileri: 2018

Tarih: MÖ 10000

Yer: Şanlıurfa

Göbeklitepe veya Göbekli Tepe, Şanlıurfa il merkezinin yaklaşık olarak 22 km kuzeydoğusunda, Örencik Köyü yakınlarında yer alan dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğudur.

Göbekli Tepe, Urfa
Göbekli2012-15

Afrodisias

UNESCO verileri: 2017

Tarih: MÖ 2. yüzyıl

Yer: Aydın

Afrodisias veya Afrodisyas, Tanrıça Afrodit'e adanmış birçok eski çağ kentinin ortak adı. Afrodisyas (ya da Afrodisias) adlı kentlerin en ünlüsü, Anadolu'nun güneybatısında, eski Karia bölgesinde, günümüzde Aydın'ın Karacasu ilçesine bağlı Geyre mahallesinin bulunduğu yerdeydi.

Turkey-2721 (2216345715)
Aphrodisias temple22

Ani Antik Kenti

UNESCO verileri: 2016

Tarih: 5. yüzyıl

Yer: Kars

Ani, Kars şehrinin güneydoğusunda, il merkezine 42 km uzaklıkta, Arpaçay boyunda bulunan ören yeri. 961-1045 yılları arasında Pakraduni Hanedanlığı'ndan Ermeni hükümdarlarının başkenti olmuştur. 11. ila 12. yüzyıla ait bazı İslam mimarisi eserlerini de barındırır.

Ani, Kars, Turkey
Ani Harabeleri, Kars, Turkey

Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri. Kültürel Peyzaj Alanı

UNESCO verileri: 2015

Tarih: MÖ 6. yüzyıl

Yer: Diyarbakır

Diyarbakır Kalesi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir yapı. Yaklaşık dokuz bin yıllık olan surlar, Çin Seddi'nin ardından dünyadaki en uzun ve geniş savunma duvarıdır. Ayrıca Diyarbakır'ın çok eski yapısı olan Keçi Burcuda Sur ilçesinde yer almaktadır.

Diyarbakir walls
Tigris River At Diyarbakir

Pergamon Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı

UNESCO verileri: 2014

Tarih: MÖ 7. yüzyıl

Yer: İzmir

Pergamon, günümüzde İzmir iline bağlı Bergama ilçesinin merkezinin yerinde kurulu antik kentin adıdır. Pergamon, eski çağlarda Misya bölgesinin önemli merkezlerinden biriydi. MÖ 282-133 arasında da Pergamon Krallığı'nın başkentiydi.

Pergamon - 01
Bergama tiyatro

Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu'nun Doğuşu

UNESCO verileri: 2014

Tarih: 14. yüzyıl

Yer: Bursa

Bursa, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık dördüncü şehri. 2000'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen Bursa. Türkiye'nin ilk tekstil müzesi Bursa'dadır.
Cumalıkızık, Türkiye'nin Bursa ilinin Yıldırım ilçesine bağlı bir mahalle. Uludağ'ın kuzey eteklerinde kurulmuş ve halen yaşayan[1] beş Kızık köyünden biridir.

Cumalıkızık 7121

Çatalhöyük Neolitik Kenti

UNESCO verileri: 2012

Tarih: MÖ 7400

Yer: Konya

Çatalhöyük, Orta Anadolu'da, günümüzden 9 bin yıl önce yerleşim yeri olmuş, çok geniş bir Neolitik Çağ ve Kalkolitik Çağ yerleşim yeridir. Doğu ve batı yönlerinde yan yana iki höyükten oluşmaktadır.

Çatalhöyük after the first excavations by James Mellaart and his team.
Catal Hüyük 10

Selimiye Camii ve Külliyesi

UNESCO verileri: 2011

Tarih: 1574

Yer: Edirne

Selimiye Cami, Edirne'de bulunan, Osmanlı padişahı II. Selim'in Mimar Sinan'a yaptırdığı camidir. Sinan'ın 90 yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" dediği Selimiye Camii gerek Mimar Sinan'ın gerek Osmanlı mimarisinin en önemli yapıtlarından biridir.

Selimiye camii
Selimiye avlu

Efes

UNESCO verileri: 2015

Tarih: MÖ 10. yüzyıl

Yer: İzmir

Efes, Anadolu'nun batı kıyısında, bugünkü İzmir ilinin Selçuk ilçesi sınırları içerisinde bulunan, daha sonra önemli bir Roma kenti olan antik bir Yunan kentiydi. Klasik Yunan döneminde İyonya'nın on iki şehrinden biriydi. Kuruluşu Cilalı Taş Devri MÖ 6000 yıllarına dayanır.

Ephesus Celsus Library Façade
Ephesus Theater

Türk kadını ile ukraynalı ve rus kadın arasındaki kültür farkı

Troya Antik Kenti

UNESCO verileri: 1998

Tarih: MÖ 13. yüzyıl

Yer: Çanakkale

Troya eteklerinde, Çanakkale il sınırları içinde yer alan tarihî kent. Homeros tarafından yazıldığı sanılan iki manzum destandan biri olan İlyada'da bahsi geçen Truva Savaşı'nın gerçekleştiği antik kenttir. 1870'lerde Alman amatör arkeolog Heinrich Schliemann tarafından Tevfikiye köyü civarında keşfedilen antik kentte çıkan eserlerin çoğu günümüzde Türkiye, Almanya ve Rusya'dadır.

Amphitheatre of Troy
Trojan horse Çanakkale

Safranbolu Şehri

UNESCO verileri: 1994

Tarih: 13. yüzyıl

Yer: Karabük

Safranbolu, Karabük ilinin turistik bir ilçesidir. Yaklaşık 3000 yıllık tarihi geçmişinde pek çok uygarlığın yaşadığı şehirde önemli kültürel zenginlikler vardır. Özellikle Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme, köprü ve konaklar ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

Safranbolu traditional houses
Safranbolu traditional house 1

Hierapolis ve Pamukkale

UNESCO verileri: 1988

Tarih: MÖ 2. yüzyıl (Hierapolis)

Yer: Denizli

Pamukkale, güneybatı Türkiye'deki Denizli ilinde doğal bir mevkidir. Kent Kaplıcaları ve akan sulardan kalan karbonat mineralleri teraslarını, travertenleri kapsamaktadır. Türkiye'nin Ege bölgesinde, ılıman bir iklimi olan Menderes Nehri vadisinde bulunur. Turistlerin tercih yerlerdendir.
Eski Hierapolis kenti, toplam 2700 metre uzunluğunda, 600 metre genişliğinde ve 160 metre yüksekliğindeki beyaz "kalenin" üzerine inşa edilmişti. Pamukkale, Denizli'nin 20 km uzaktaki merkezindeki vadinin karşı tarafındaki tepelerden görülebilir.

Hierapolis colonnade
Pamukkale

Ksanthos ve Letoon

UNESCO verileri: 1988

Tarih: MÖ 8.-7. yüzyıllar

Yer: Antalya, Muğla

Ksantos, Fethiye yakınlarındaki antik kent. Antik Çağda Likya'ya başkentlik yapmıştır. Kentte ele geçen en eski kalıntılar MÖ 8. yüzyıla kadar gitmektedir. Pek çok tarihi olaya ve savaşa sahne olan kentten günümüze ulaşan kalıntılar arasında kaya mezarları, lahit mezarları ve Likya kültürüne özgü dikme mezar anıtları vardır. Likya akropolü erken dönem eserleri arasındadır. Birçok kez onarılmış tiyatro ve Erken Hıristiyanlık Döneminde yapılmış kilise görülebilecek eserler arasındadır.

Letoon, Fethiye yakınlarındaki antik kent. Şair Ovidius'un anlattığı bir öyküye göre kent, Zeus'tan hamile kalan Leto'nun adına kurulmuştur. Kentte en eski yerleşim izleri MÖ 7. yüzyıla kadar gider. Kalıntılar ve ele geçen kitabeler buranın dinsel ve politik bir alan olduğunu göstermektedir. Letoon MS 7. yüzyılda terk edilmiştir.

Reconstruction Nereid Monument BM
Letoon tempel axb01

Nemrut Dağı

UNESCO verileri: 1987

Tarih: MÖ 1. yüzyıl

Yer: Adıyaman

Nemrut Dağı, Adıyaman ilindeki Kahta ilçesi yakınlarında Ankar dağları civarında 2.150 metre yüksekliğinde bir dağdır. Milli parkın kaynak değeri eski çağlarda “Kommagene” olarak bilinen, bu alanda bulunan arkeolojik kalıntılardır. Antiochos tümülüsü ve buradaki dev heykeller, Eskikale, Yenikale, Karakuş Tepe ve Cendere Köprüsü milli park içinde kalan kültürel değerlerdir.

Nemrut Dağı
Nemrut Dağı Yolu, Kayadibi Köyü

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası

UNESCO verileri: 1985

Tarih: 1228-29

Yer: Sivas

Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, Sivas'ın Divriği ilçesindeki tarihi cami ve hastane. Cami 1228–29 yıllarında Mengücekli beyi Ahmed Şah tarafından. Dârüşşifa ise aynı tarihte, Ahmed Şah'ın eşi ve Erzincan beyi Fahreddin Behramşah’ın kızı olan Turan Melek tarafından Ahlatlı Muğis oğlu Hürrem Şah adlı bir mimara yaptırılmıştır.[1] Darüşşifa caminin güney duvarına dayanmıştır. Orta bölümü bir ışıklık kubbesi ile örtülmüştür, giriş ile birlikte dört eyvandan oluşur. Darüşşifanın kuzeydoğu köşesinde türbe yer alır.

DivrigiUluCami (2006)
DivrigiUluCamiportal (2006)

Hattuşaş: Hitit Başkenti

UNESCO verileri: 1986

Tarih: MÖ 17. yüzyıl

Yer: Çorum

Hattuşaş Antik Kenti, tarih sahnesinde, Hitit İmparatorluğu'nun MÖ 17. ile 13. yüzyıllar arasında başkenti olarak yer almıştır. Hitit Devleti'nin başkenti olan Hattuşaş sanat ve mimarlık alanında gelişmeler göstermiştir. Yapılan kazılarda 5 kültür katı ortaya çıkmıştır. Bu katlarda Hatti, Asur, Hitit, Frig, Galat, Roma ve Bizans dönemlerinden kalma kalıntılar bulunmuştur. Kalıntılar Aşağı Kent, Yukarı Kent, Büyük Kale (Kral Kalesi), Yazılıkaya'dan oluşmaktadır.

Hattusa Yerkapi rampant
Hattusa reconstructed wall

Göreme Millî Parkı ve Kapadokya

UNESCO verileri: 1985

Tarih: 4. yüzyıl (Göreme)

Yer: Nevşehir

Göreme Tarihî Millî Parkı, İç Anadolu bölgesinde, Nevşehir ili sınırları içerisinde yer alan Millî park. Platolar ovalar küçük dağ bitkileri, yüksek tepeler, alüvyonla dolmuş dere ve ırmak vadileri, drenaj havzaları ve erozyonlu dik yamaçlı vadilerde birbirinden ayrılan yüksek düzlüklerden oluşmuştur.

Kapadokya, 60 milyon yıl önce Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkan bölge. İnsan yerleşimi Paleolitik döneme kadar uzanmaktadır. Hititler'in yaşadığı topraklar daha sonraki dönemlerde Hristiyanlığın en önemli merkezlerinden biri olmuştur. Kayalara oyulan evler ve kiliseler, bölgeyi Roma İmparatorluğu'nun baskısından kaçan Hristiyanlar için devasa bir sığınak haline getirmiştir.

Göreme Valley in Cappadocia edit1
Kapadokya

İstanbul'un Tarihî Alanları

UNESCO verileri: 1985

Tarih: 6. yüzyıl

Yer: İstanbul

İstanbul'un Tarihî Alanları, Türkiye'nin İstanbul şehrindeki tarihî yarımada içerisinde dört bölgeden oluşan. Bunlar; Zeyrek Camii ve çevresi, Süleymaniye Camii ve çevresi, Sultanahmet ve çevresi ve İstanbul'un kara surlarıdır.

  1. Zeyrek Camii veya Pantokrator Manastırı Kilisesi İstanbul'un Zeyrek semtinde Doğu Roma döneminden kalma dinî yapıdır. Kilise üç ayrı şapelin bir araya gelmesinden oluşur. Ayasofya'dan sonra İstanbul'da ayakta kalan en büyük eski kilisedir.
  2. Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1557 yılları arasında İstanbul'da Mimar Sinan tarafından inşa edilen camidir. Mimar Sinan'ın kalfalık devri eseri olarak nitelendirilen Süleymaniye Camii, medreseler, kütüphane, hastane, sıbyan mektebi, hamam, imaret, hazire ve dükkânlardan oluşan Süleymaniye Külliyesi'nin bir parçası olarak inşa edilmiştir.
  3. Sultanahmet ve çevresi: Sultan Ahmet Camii, Ayasofya, Topkapı Sarayı, Küçük Ayasofya Camii, Haseki Hamamı
    • Sultan Ahmet Camii, 1609-1617 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul'daki tarihî yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa'ya yaptırılmıştır. Cami mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için ve yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de yine mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği için Avrupalılarca "Mavi Camii (Blue Mosque)" olarak adlandırılır. Ayasofya'nın 1935 yılında camiden müzeye dönüştürülmesiyle, İstanbul'un ana camii konumuna ulaşmıştır.
    • Ayasofya, İstanbul'da tarihî bir müze. Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından, 532-537 yılları arasında İstanbul'un tarihî yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiş bazilika plânlı bir patrik katedrali olup 1453 yılında İstanbul'un Osmanlılar tarafından alınmasından sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüştür. 1935 yılından beri ise müze olarak hizmet vermektedir.
    • Topkapı Sarayı, İstanbul Sarayburnu'nda, Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca, devletin idare merkezi olarak kullanılan ve Osmanlı padişahlarının yaşadığı saraydır. Bir zamanlar içinde 4.000'e yakın insan yaşamıştır. Topkapı Sarayı Fatih Sultan Mehmed tarafından 1478’de yaptırılmış, Abdülmecit’in Dolmabahçe Sarayı’nı yaptırmasına kadar yaklaşık 380 sene boyunca devletin idare merkezi ve Osmanlı padişahlarının resmi ikâmetgâhı olmuştur.
    • Küçük Ayasofya Camii, İstanbul'un Küçük Ayasofya semtindeki cami. Bizans İmparatoru I. Justinianus ve karısı Theodora tarafından 527-536 yılları arasında Aya Sergios ve Bachos Kilisesi adıyla yaptırılan kilise 1497'de sultan II. Beyazıt Topkapı Sarayı Darüssaade ağası Hüseyin Ağa döneminde camiye çevrilmiştir.
    • Haseki Hamamı, İstanbul'da Ayasofya Müzesi ile Sultanahmet Camii arasında yer alan tarihi Türk hamamı. Hamam, I. Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan tarafından, 1556-1557 yılları arasında devrin meşhur mimarı Sinan'a yaptırılmıştır. 1910 yılına kadar kullanılan hamam, uzun yıllar kapalı kalmıştır. Zaman zaman cezaevi, kâğıt deposu ve benzin deposu olarak kullanılmıştır.
  4. İstanbul Surları, İstanbul'un çevresinde bulunan, Doğu Roma zamanında yapılmış şehir duvarlarıdır. İstanbul'un etrafını çeviren surlar tarihte 5. yüzyıldan başlayarak inşa edilmiş, yıkılmalar ve yeniden yapmalarla dört defa elden geçmiştir. Son yapımı MS 408'den sonradır. II. Theodosius (408-450) zamanında İstanbul surları Sarayburnu'ndan Haliç kıyısı boyunca Ayvansaray'a bu taraftan ve Marmara kıyısı boyunca Yedikule'ye, Yedikule'den Topkapı'ya, Topkapı'dan Ayvansaray'a uzanıyordu.
Sultan Ahmet Camii
Hagia Sophia Mars 2013
Süleymaniye Camii
Walls of Constantinople
Hesap Oluşturun Oturum aç Arama Bildirimler Destek
Şirketimiz Kullanım koşulları Gizlilik politikası Çerezler politikası
Güvenlik ve İstatistiklerimiz Şifrenizi mi Unuttunuz?